De geschiedenis van de kerk van Moerzeke gaat minstens terug tot in de 12de eeuw toen ze nog in het bezit was van de Sint-Baafsabdij van Gent. Wanneer de heerlijkheid (7) Moerzeke in 1755 gekocht werd door jonkheer Emmanuel A.J. Van den Meersche werd beslist de oude kerk af te breken en te vervangen door een classicistische kerk. De werken begonnen in 1767 maar door de Franse invallen werd de kerk pas in 1806 ingewijd.
De kerk heeft een harmonieus interieur met een beige bepleistering met witte en goudkleurige accenten. In de eerste pilasters van het koor is het wapenschild van E. Van den Meersche ingewerkt, de opdrachtgever van de bouw van de nieuwe kerk. In de kerk zijn er 58 graftekens en gedenkstenen, velen hiervan afkomstig uit de oude kerk. Vroeger was het een prestigieuze zaak om zich tegen betaling te laten begraven in de kerk. Uit hygiënische overwegingen kwam deze gewoonte in onbruik.
Dorp 9220 Moerzeke
Heerlijkheid (7)
De heerlijkheid is een bestuursvorm die teruggaat tot de middeleeuwen. Ze vloeit voort uit het zogenaamde 'feodale' systeem van leenheren en leenmannen. Centraal staat de 'heer' die bepaalde rechten ontving van de koning. Aanvankelijk moest hij in ruil voor deze rechten militaire trouw zweren aan de koning. De 'heerlijkheid' is het gebied waarop de rechten betrekking hebben. Er bestonden heel wat rechten die een 'heer' kon ontvangen, zoals: het cijnsrecht (het recht om grondbelastingen te heffen), het recht om munten te slaan, het jachtrecht, het recht om een jaar- of weekmarkt te houden... Aan deze rechten waren natuurlijk bepaalde inkomsten verbonden.