In de 11de eeuw werd er een romaanse kerk gebouwd in opdracht van, Ringoot II, de heer van Dendermonde. De welvarende 13de eeuw zorgde voor een grote bevolkingstoename. De oude kerk werd vanaf de 14de eeuw uitgebreid en omgevormd tot een heiligdom in scheldegotiek (7) met de vorm van een Latijns kruis. De 15de eeuw stond in het teken van verschillende verbouwing- en uitbreidingcampagnes.
Het is in deze periode, namelijk in 1468, dat de kerk het hoog bezoek mocht ontvangen van Margaretha van York, de derde vrouw van de Bourgondische hertog Karel de Stoute.
De gotische kerk bewaart enkele waardevolle kunstschatten zoals schilderijen van o.a. Antoon van Dijck en Gaspard de Craeyer.
Onze Lieve Vrouwkerkplein 9200 Dendermonde
Open Kerk: 1 april-30 sept.: zat, zon- en feestdagen: 14u-16u45.
Juli en aug.: din.-zon.: 14u-16u45. Gids aanwezig.
(7) Scheldegotiek
Dit is een vroeggotische bouwstijl die ontstond op het einde van de 12de eeuw in Doornik. Kenmerkend is de combinatie van romaanse elementen, zoals een toren op de kruising van de kerk, en gotische elementen, spitsbogen en verticaliteit evenals het gebruik van Doornikse (blauwe) kalksteen. De architectuurstijl verspreidde zich vanuit Doornik, waar de steen ontgonnen werd, langs de Schelde.